Pellettilämmitys

 

Pellettilämmitys on periaatteeltaan hyvin yksinkertainen lämmitysmuoto. Siinä lämpö tuotetaan polttamalla pieniä pellettejä, joita saadaan puristeltua esimerkiksi sahojen jätteeksi luokiteltavasta sahanpurusta. Pellettejä säilytetään siilossa, meidän siiloomme mahtuu kerralla noin 3000 kiloa pellettiä vuoden kokonaistarpeen ollessa noin 6000 kiloa.

 

Pellettipolttimia on toimintaperiaatteelta useanlaisia. Meidän pellettipolttimemme, tyypiltään Pellex, toimii seuraavalla tavalla:

 

- Pellettiä nostetaan siilosta polttimelle ruuvilla.

- Poltin sytyttää pelletit käyttäen sytytysvastusta ja puhallusta.

- Pelletin syttymistä seurataan liekkivahdilla.

- Kun pieni erä pellettejä on saatu sytytettyä, siirrytään polttomoodin, jossa pudotellaan palopesään lisää pellettä niin kauan että kattilan lämpötila saadaan haluttuun arvoon.

- Kun tavoitelämpö on saavutettu, järjestelmä pihaltelee palokaasut pihalle, sammuttaa itsensä ja jää odottamaan seuraavaa lämmityskierrosta.

 

 

Tai näin sen pitäisi toimia. Meidän tapauksessa pelletti kyllä satunnaisesti syttyy kuten pitääkin, mutta toisinaan taas ei syty ollenkaan, tai pahimmassa tapauksessa se syttyy räjähtämällä.

 

Tässä ensimmäisessä vaihtoehdossa palopesään on kyllä ajettu sopivan näköinen määrä pellettiä, mutta sytytyssekvenssi ei vain saa pellettiä syttymään. Seuraus: kovalla pakkasella lämmitys on varajärjestelmänä toimivan sähkövastuksen varassa ja yläkerran lämpötila laskee 15 asteeseen. Tai ainakaan suihkusta ei tule kylmää vettä (ja sitä ei voi tietää ennenkuin yrittää sen suihkun ottaa).

 

Syttymisen onnistumisen todennäköisyyttä voi yrittää parantaa ajamalla palopesään sytytysvaiheessa hieman enemmän pellettiä (tämä on säädettävissä). Mikäli pellettiä kuitenkin pääsee sytytysvaiheessa palopesään liikaa, voi joissain tapauksissa käydä niin, että palopesään syntyy käynnistyksen yhteydessä palokaasuja, jotka jossain vaiheessa syttyvät räjähtämällä. Tässä tapauksessa piipun toisella puolella oleva peltinen luukku pomppaa ryminällä huoneen toiseen seinään ja talon kaikki kolme kerrosta ovat enemmän tai vähemmän savun peitossa. Ja kun oikein hyvin jysähtää, niin yläkerrassa sänky pomppaa samaan tahtiin perustusten kanssa pelletin "käynnistyessä", mikä ei ole kovinkaan mukava tapa herätä.

 

Kuten todettua, viime tammikuu ja itse asiassa koko talvi olivat yhtä harvinaisen pitkää ja kylmää pakkasjaksoa. Luonnollisesti pellettimme toimii kovilla pakkasilla tavallistakin huonommin, ja pahimpien -30 asteen pakkasten aikaan jouduimme pitämään yläkertaa sulana sytyttämällä pelletin käsin sytytyspaloilla. Pyysimme Oulun alueella tarjouksia pellettipolttimen uusimisesta toiseen malliin, mutta tyypillinen LVI-liikkeen vastaus oli muotoa "voimmehan me teille uuden asentaa, mutta turha soitella perään jos ei toimi".

 

Mietiskelimme, että ensi talveen mennessä asialle on tehtävä jotain. Joko tilattava kaukolämpö, siirryttävä maalämpöön, etsittävä jostain pellettipoltin toimittaja, joka lupaa kunnon takuun ... kun sitten tuli mieleen, että eipä tuo poltin nyt teknisesti kovin vaativa laite olekaan.

 

Ja tästä se sitten lähti ;-)