Jännitteen tasaustaErinäisten vaiheiden jälkeen päädyttiin siis jälleen lähemmäs lähtötilannetta, eli puhallus alkoi soutaa ylös ja alas...


Kari / 20.12.2010 kello 00:20

 

Lähtötilanne

 

Viimeksi jäätiin (jälleen) tiukan paikan eteen. Järjestelmään saatiin liitettyä kamera, mutta koska kuvia ei voinut saada omalle ohjelmalle suoraan USB-liitynnän kautta, näkymät polttimeen piti tallettaa levylle jpeg-kuvina. Tämä puolestaan aiheutti jännitteenvaihtelua rinnakkaisportissa, minkä seurauksena puhallin alkoi vouata. Minkä seurauksena mikään ei taaskaan toiminut.

 

Tässä vaiheessa korvissani alkoivat soida gurun sanat: "siinä pittää olla rekulaattori". Siispä rohkeasti SP-Elektroniikkaan kyselemään, josko sieltä sellaisia löytyisi.

 

Tällä kertaa kaupan kassalla oli hyvin yhteistyökykyinen ja -haluinen naisvirkailija, joka kaiveli 5 voltin regulaattorit ilman mitään välikysymyksiä, jotka olisivat paljastaneet ostajan tyhmyyden. Hienoa, tästä rohkaistuneena kokeilin onneani ja pyysin vielä 8-bittisiä rail-to-rail D/A-muuntimia, mutta niitä en toki saanut. Mutta regulaattoreita kuitenkin. Sen lisäksi kävin vielä varmuuden vuoksi ostamassa RF-Elektroniikasta (tuntuvat nämä minun harrastekaupat olevan tätä nykyä hyvin elektroniikkapitoisia) USB<->rinnakkaisportti-sovittimen, jos vaikka vouaamisen jännitehäiriöt saisi pois kun käyttäisi usbin kautta tulevaa signaalia.

 

Regulaattori

 

Regulaattori on mukavan yksinkertainen kytkettävä. Näissä minun ostamissani regulaattoreissa on kolme isoa jalkaa, yksi niistä kytketään maahan ja ne kaksi muuta ovat jännitteen tulo ja lähtö. Tässä tapauksessa tulojalkaan kytketään rinnakkaisportilta tuleva signaali, joka transistorin jälkeen tuntui vaihtelevat välillä 5-7 volttia. Ja dadaa - lähtöjalassa näkyi sitten sen verran tasainen signaali, että tuulettimen turha eläminen katosi!

 

Tulta näkyvissä

 

Nyt poltin on ollut päällä kohta puolitoista vuorokautta, eikä suurempia ongelmia ole tullut vastaan. Regulaattori paransi tilannetta valovuosilla, ja ainoat käyttökeskeytykset ovat liittyneet ohjelmistopäivityksiin, joita olen aina välillä halunnut tehdä. 

 

Niin, muitakin varmaan kiinnostaa nähdä, miltä kameran kuva näyttää, kun pesässä on tuli? No, se näyttää suunnilleen tältä:

 

 

017.jpg (Polttimen sisällä)

 

Nämä kaksi ufolta näyttävää täplää ovat palopesään osoittavia reikiä, joiden kautta tuleva valo saturoituu kuvassa valkoisiksi pisteiksi. Oikeanpuoleisessa pienemmässä reiässä näkyy pelkästään kirkasta valoa, ylemmässä täplässä näkyy ehkä hieman myös palamatonta pellettiä, mistä johtuen soikio ei ole kokonaan valkoinen. Kun tuli on aivan parhaimmillaan, näkyy kuvassa myös muutamasta muusta - nyt piilossa olevasta reiästä - lisää valoa.

 

Nyt näyttää siis kohtuullisen hyvälle! Pelletti tuntuu syttyvän kohtuullisen hyvin (vaatii tasaisen puhalluksen), kirkkauden seuranta toimii kameralla ainakin paremmin kuin valovastuksella, mutta toisaalta yhtämittaista käyttöä ei ole vielä tullut kovin pitkiä jaksoja. Toivottavasti tämä yhtämittainen toiminta kuitenkin jatkuu nyt pidemmän aikaa, sillä loppuviikolle (jouluaatolle) on luvattu liki 30 asteen pakkasia. Ja jos ei jatku, niin sitten aletaan kokeila seuraavia konsteja; irroittamaan kannettavasta akkua (voi parantaa rinnakkaisportin stabiiliutta) sekä kokeilemaan USB-sovittimen kautta tulevaa signaalia ..